Ενημέρωση για εργαλεία έρευνας δείκτη απήχησης περιοδικών και επιλογής περιοδικού για δημοσίευση

Εκτύπωση

Δείκτης Απήχησης Περιοδικών (Journal Impact Factor )

Δείκτης απήχησης (Impact Factor) είναι ένας δείκτης για την αξιολόγηση περιοδικών. Αποτελεί το μέσο όρο των αναφορών που έγιναν σε ένα δεδομένο έτος (π.χ. 2010) προς άρθρα ενός περιοδικού που δημοσιεύθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια (2008-2009). Π.χ. ένα περιοδικό με Impact Factor (2010) = 1,606 σημαίνει ότι έχουν γίνει κατά μέσο όρο 1,606 αναφορές σε κάθε άρθρο που δημοσιεύθηκε στα τεύχη των δύο προηγούμενων χρόνων (2008-2009) του περιοδικού.

Δεν έχουν όλα τα περιοδικά δείκτη απήχησης και ο τελευταίος διαφέρει μεταξύ των διαφόρων επιστημών.

Η αξιολόγηση αυτή του περιοδικού μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη τόσο στους ερευνητές στο πλαίσιο επιλογής τίτλου περιοδικού για δημοσίευσης της έρευνάς τους όσο και στους επιστήμονες της πληροφόρησης για την επιλογή τίτλων για τη συλλογή της βιβλιοθήκης τους.

Εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Scopus : Αποτελεί βάση δεδομένων που παρέχεται μέσα από τη συμμετοχή της ΒΚΠ στο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ). Για την πρόσβαση στη βάση απαιτείται πιστοποιημένη πρόσβαση. Θεωρείται η μεγαλύτερη στον κόσμο βάση δεδομένων αναφορών και περιλήψεων από έγκριτη διεθνή βιβλιογραφία με έξυπνα εργαλεία που σας βοηθούν να αναζητήσετε, ανακτήσετε, αναλύσετε και οπτικοποιήσετε τμήματα της πληροφορίας που σας ενδιαφέρει.

Δείτε εδώ πώς μπορείτε να ανακτήσετε τις αναφορές σας https://tutorials.scopus.com/EN/AuthorSearch/index.html?fbclid=IwAR0LHRRgc_vqrO_OACxoLBKnwNlLptbh8DDUWNvry4JRJRh82iwObfdZCoc

H Scopus χρησιμοποιεί τη μετρική CiteScore για τη μέτρηση της απήχησης των περιοδικών. Δείτε λεπτομέρειες εδώ:

https://service.elsevier.com/app/answers/detail/a_id/14880/supporthub/scopus/kw/analyze+journals/?fbclid=IwAR3qLk2TNc56KYcXH-eS9ZE2-q1QOl_KX1WeaB8urT4g3kKohQ1xUL51xO4

Academic Search ( https://academic.microsoft.com/home ): είναι μια δωρεάν υπηρεσία που αναπτύχθηκε από τη Microsoft για να βοηθήσει ερευνητές, καθηγητές, φοιτητές και επαγγελματίες να βρουν εύκολα και γρήγορα ακαδημαϊκό περιεχόμενο. H Academic Search ευρετηριάζει όχι μόνο εκατομμύρια επιστημονικές εργασίες, αλλά αναδεικνύει τις βασικές σχέσεις μεταξύ των εργασιών και μεταξύ των συγγραφέων με ευνόητο, οπτικό τρόπο που υπογραμμίζει τις κρίσιμες συνδέσεις που συμβάλλουν στον καθορισμό της επιστημονικής έρευνας.

Scimago Journal Rank (https://www.scimagojr.com/)

Ο δείκτης αυτός αφορά στο σταθμισμένο μέσο όρο των αναφορών (weighted citations) που έλαβε ένα περιοδικό κατά τη διάρκεια ενός δεδομένου έτους (π.χ. 2008) μέσω των άρθρων που εκδόθηκαν σε αυτό την τελευταία τριετία (π.χ. 2005-2007).
π.χ. Ένα περιοδικό με SJR (2008) = 0,05 σημαίνει ότι ο σταθμισμένος μέσος όρος των αναφορών που έλαβε το 2008 κάθε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό κατά την τριετία 2005-7 είναι 0,05. Η στάθμιση γίνεται με βάση έναν αλγόριθμο που λαμβάνει υπόψη το κύρος των περιοδικών από τα οποία προήλθαν οι αναφορές - η αναφορά που λαμβάνεται από ένα περιοδικό με υψηλό κύρος έχει μεγαλύτερη αξία.

Google Scholar Metrics (https://scholar.google.com/citations?view_op=top_venues&hl=en)

Tο εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί στοιχεία από το Google Μελετητή (Google Scholar). Συγκεκριμένα προβάλλονται τα πρώτα 100 με τις περισσότερες ετεροαναφορές όπως και το περιοδικό στο οποίο δημοσιεύτηκαν.

 

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΕΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΩ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΜΟΥ
Το Think.Check.Submit (https://thinkchecksubmit.org/ ) είναι μια εκστρατεία που παρέχει συμβουλές στο πώς να επιλέξει κάποιος το σωστό περιοδικό ή εκδότη για να δημοσιεύσει την έρευνά του. Δηλαδή, μέσω μιας λίστας ελέγχου, θα μπορεί ο ερευνητής να αξιολογήσει τα διαπιστευτήρια ενός περιοδικού ή ενός εκδότη. Υποστηρίζεται από έγκριτες ενώσεις που προάγουν την επιστημονική επικοινωνία και την Ανοικτή Πρόσβαση, όπως DOAJ (Directory of Open Access Journals), DOAB (Directory of Open Access Books), COPE (Committee on Publication Ethics), LIBER (Association of European Research Libraries), SPARC (Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition), κ.ά.

Αρκετό περιεχόμενο του Think.Check.Submit, διατίθεται και στα ελληνικά: http://thinkchecksubmit.org/translations/greek/

 

 

Copyright 2012 Βιβλιοθήκη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου - Ενημέρωση για εργαλεία έρευνας δείκτη απήχησης περιοδικών και επιλογής περιοδικού για δημοσίευση.
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free