Αρπακτικά περιοδικά

Εκτύπωση

Ο πολλαπλασιασμός των επιστημονικών περιοδικών με «αμφισβητήσιμο» περιεχόμενο έχει εγείρει έντονο προβληματισμό, προκαλώντας έτσι συνεργασίες μεταξύ επιστημονικών εκδοτών, πανεπιστημίων, κυβερνητικών φορέων και μη κερδοσκοπικών οργανισμών για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την απειλή της ακεραιότητας της επιστήμης (Open Knowledge Greece, 2019).

Τα αρπακτικά περιοδικά και οι αρπακτικοί εκδότες είναι οντότητες που δίνουν προτεραιότητα στο ίδιο όφελος σε βάρος της επιστήμης. Χαρακτηρίζονται από ψευδείς και παραπλανητικές πληροφορίες, αποκλίσεις από τις βέλτιστες συντακτικές και εκδοτικές πρακτικές, έλλειψη διαφάνειας, και/ή χρήση επιθετικών και αδιάκριτων πολιτικών προσέλκυσης. βλ.Predatory Journals: no definition, no defence. Leading scholars and publishers from ten countries have agreed a definition of predatory publishing that can protect scholarship. It took 12 hours of discussion, 18 questions and 3 rounds to reach https://www.nature.com/articles/d41586-019-03759-y

«Μπροστά σε τόσα νέα περιοδικά που αναδύονται, δεν είναι εύκολο να διακρίνεις αμέσως ένα αξιόπιστο από ένα αρπακτικό έντυπο», γράφει η Δρ. Sarah Eaton της Σχολής Εκπαίδευσης του Weklund στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον οδηγό της σχετικά με τα «αρπακτικά περιοδικά» και τις αμφισβητήσιμες διασκέψεις. Δείτε τον οδηγό εδώ:

https://files.eric.ed.gov/fulltext/ED579189.pdf

Δείτε εδώ https://thinkchecksubmit.org/ μια απλή λίστα ελέγχου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αξιολογήσετε τα διαπιστευτήρια ενός περιοδικού ή τον εκδότη

Δείτε εδώ https://www.lib.auth.gr/sites/default/files/docs_files/PredatoryJournals.pdf το φυλλάδιο της ΒΚΠ του ΑΠΘ αναφορικά με τα αρπακτικά περιοδικά.

Copyright 2012 Βιβλιοθήκη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου - Αρπακτικά περιοδικά.
Template Joomla 1.7 by Wordpress themes free