Λογοκλοπή (Plagiarism)
«Λογοκλοπή είναι η ακούσια ή εκούσια χρήση από κάποιο άτομο, ιδεών και φράσεων άλλου/ων ατόμου/ων, και η παρουσίαση αυτών, ως δικές του»
http://www.plagiarism.org
Ενδεικτικοί τύποι λογοκλοπής
https://www.lib.auth.gr/el/πνευματικά-δικαιώματα-λογοκλοπή
http://awelu.srv.lu.se/academic-integrity/plagiarism/different-kinds-of-plagiarism/
Ενημερωτική Παρουσίαση για το TURNITIN
Λογοκλοπή και Αναφορές: Ενημερωτική παρουσίαση (ppt)
Το ίδρυμά μας εξασφάλισε πρόσβαση στο λογισμικό λογοκλοπής Turnitin για τα μέλη του διδακτικού προσωπικού. Η πρόσβαση αυτή αποτελεί υλοποίηση απόφασης της Συνόδου των Πρυτάνεων (82η Σύνοδος των Πρυτάνεων/15.10.2016 και 83η Σύνοδος των Πρυτάνεων/6/2/17), όπου ανατέθηκε στο Σύνδεσμο Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ) η διαδικασία προμήθειας λογισμικού λογοκλοπής για τα Ανώτατα Ιδρύματα.
Το Turnitin είναι ένα λογισμικό που χρησιμοποιείται σε πάνω από 15.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα, από 1,6 εκατομμύρια καθηγητές και 26 εκατομμύρια φοιτητές παγκοσμίως. Η τεράστια βάση δεδομένων του Turnitin με το περιεχόμενο της οποίας συγκρίνεται η εργασία του φοιτητή περιλαμβάνει:
Έτσι, εκτός του διαδικτύου, ανιχνεύει ενδεχόμενη λογοκλοπή σε εργασίες φοιτητών που έχουν κατατεθεί στο σύστημα καθώς και σε περιεχόμενο εκδοτών που δεν είναι ελεύθερα προσβάσιμο. Στη βάση του Turnitin ευρετηριάζονται αποθετήρια ανοικτής πρόσβασης ενώ θα ευρετηριάζεται και η ΕΣΤΙΑ, το αποθετήριο το ιδρύματός μας. Το Turnitin αποτελεί ένα εργαλείο στη διάθεση της ακαδημαϊκής μας κοινότητας, με στόχο την αποτροπή της λανθασμένης χρήσης των πηγών και την προσέγγιση του επιστημονικού τρόπου συγγραφής εργασιών με ηθικά σωστό τρόπο. Μέσω του εργαλείου αυτού θα αναβαθμιστεί το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης, και θα εκτιμάται η πιθανότητα λογοκλοπής στη γκρίζα βιβλιογραφία (πτυχιακές εργασίες, διπλωματικές εργασίες, διδακτορικές διατριβές).
Η συνδρομή στο Turnitin Originality Check εκτός της συγκεκριμένης δυνατότητας (ανίχνευση λογοκλοπής), περιλαμβάνει επίσης τις λειτουργίες Translated Matching (ανίχνευσης λογοκλοπής σε μεταφρασμένο κείμενο).
Η πρόσβαση στην υπηρεσία Turnitin παρέχεται διαδικτυακά, με τη χρήση κωδικών στα μέλη ΔΕΠ και τους υπόλοιπους διδάσκοντες των Τμημάτων του ιδρύματός μας. Η εγγραφή των μελών του διδακτικού προσωπικού ως χρηστών του Turnitin έχει γίνει μαζικά από το προσωπικό της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης (ΒΚΠ) τον Ιούνιο του 2017 και τα μέλη ΔΕΠ έχουν ενημερωθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα για την ενεργοποίηση του κωδικού τους.
Επισημαίνεται ότι το σύστημα Turnitin δεν εντοπίζει λογοκλοπή αλλά παράγει αναφορές ομοιότητας των φοιτητικών εργασιών ή διατριβών σε σχέση με τη βάση δεδομένων ελεύθερων και συνδρομητικών πηγών και προγενέστερων εργασιών/διατριβών. Κάθε διδάσκων πρέπει να εξετάζει με ιδιαίτερη προσοχή τις αναφορές με μεγάλο ποσοστό ομοιότητας και κυρίως το που ακριβώς εντοπίστηκαν τα ίδια κείμενα.
Δείτε εδώ τις οδηγίες χρήσης του συστήματος
Χρήσιμες Ιστοσελίδες ενημέρωσης για το Turnitin